Türkiye’yi sarsan depremin ilk gününden bu yana RET, yerel uygulama partneri LEAP Türkiye ile birlikte depremzedelerin ihtiyaçlarına cevap vermek için sahada çalışıyor.
Bugüne kadar Hatay (350), Kahramanmaraş (350) ve Gaziantep’te (300) 950’den fazla çocuk termal montu tedarik etmeyi ve dağıtımını gerçekleştiren RET, Kahramanamaraş (8.000), Adıyaman (100) ve Gaziantep’te (1588) 9.688’den fazla kişiye hijyen kiti ulaştırıldı. Ayrıca Kahramanmaraş’ta (4.000) ve Gaziantep’te (10.000) etkilenen 14.000’den fazla kişiye kişisel hijyet paketi ve Kahramanmaraş’taki kadın, erkek ve çocuklar için 3.000’den fazla iç giyim ürünü dağıttı. Son olarak 30 adet gıda kolisini de Adıyaman ve Kilis’teki depremzedelere ulaştırdı. Bu dağıtımlar, Türkiye İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve yerel makamlarla yakın koordinasyon içinde yönetilmektedir.
Ekibimiz, ayni malzemeleri Kilis Belediyesi’ne teslim etmek için gittikleri esnada RET’in Kilis Doğal Oyuncak Bebek Atölyesi faydalanıcılarından Enise Hanım ile karşılaştı. Kilis Belediyesi’nin mutfağında depremzedeler için yemek yapmakta olan Enise Hanım bizi gördüğüne çok sevindi. Tabi biz de öyle.
Enise Hanım’a ve umudumuzu canlı tutmamıza yardımcı olan tüm kadınlara teşekkür ederiz.
Keep Your Hope Alive
Since the first day of the earthquake stroke Turkiye, RET in partnership with its local implementing partner LEAP Turkiye, has been working in the field to respond to the needs of the earthquake victims.
To date, RET managed to procure and rally the distribution of more than 950 Children’s Thermal Coats in Hatay (350), Kahramanmaraş (350), and Gaziantep (300). More than 9,688 people in Kahramanamaraş (8,000), Adıyaman (100) and Gaziantep (1588) were provided with Hygiene Kits. RET also distributed Dignity kits to more than 14,000 affected people in Kahramanamaraş (4,000) and Gaziantep (10,000) including the distribution of more than 3,000 Clothing Items for men, women, and children in Kahramanmaraş, and 30 food items packages in Adıyaman and Kilis. The distribution is managed by RET in close coordination with the Turkish Ministry of Interior Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) and the local authorities.
While our team was delivering the in-kind items to the Kilis Municipality, we ran into Enise, one of our Kilis Natural Doll-Making Atelier beneficiaries. She had been cooking for the earthquake victims at the Kilis Municipality’s kitchen. She was so happy to see us, and so did we.
We would like to thank Enise and all women who helped to keep our hope alive.
Yüzyılı aşkın bir süredir kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi alanlardaki kazanımlarının kutlandığı bir gündür. Bunun yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı da bir harekete geçme çağrısını da ifade etmektedir.
Kadınların sosyoekonomik olarak güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği, RET’in yerel uygulama partneri LEAP Türkiye ile işbirliği içinde hayata geçirdiği projelerin daima ana hedefleri içerisinde olmuştur. Kadınların güçlenmesi ekonomik büyümenin, ticari verimliliğin, sosyal uyum ve eşitliğin sağlanmasında büyük bir öneme sahiptir.
“Suriyeli Olmayan Mülteciler ve Savunmasız Ev Sahibi Topluluklar Arasında Dayanıklılığı Artırmak için Çok Sektörlü Yaklaşım Projesi” kapsamında Kayseri’de kurduğumuz “Benim Hayatım Toplum Merkezi” ekibimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ev sahibi ve mülteci topluluklardan kadınlar ile bir araya gelerek kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir farkındalık artırma oturumu düzenledi. Oturuma katılan kadınlar günün anlam ve önemine dair iletmek istedikleri mesajları birer kâğıda yazarak panoya astılar.
Bilindiği üzere geçtiğimiz ay Türkiye tarihinin en büyük doğal afetlerinden birini yaşadı. İlk gününden itibaren sahadaki ve atölyelerimizdeki emekçi kadınlar ile depremin yaralarını sarmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda RET‘in Türkiye’nin Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde LEAP Türkiye partnerliğinde uyguladığı “Kadınların Sosyo-Ekonomik Güçlenmesi Programı” kapsamında kurduğu “Leap Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin kadın girişimcileri depremzedeler yararına çalışmaya ve üretmeye yöneldi. Hazırlanan kadın hijyen kitleri ve gıda kolileri yerel kurum ve kuruluşlar aracılığıyla depremden etkilenen insanlara ulaştırıldı.
Bizler, kuruluşumuzdan itibaren kadınların toplumsal kalkınmadaki rolünün önemini vurguladık ve kadınlarımızın güçlenmeleri üzerine çalışmalar yaptık. Bugüne kadar birlikte çalıştığımız, çalışmalarımızda bize destek veren ve yanımızda olan tüm kadınlara teşekkür ediyor; tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de krizlerden etkilenen kadınların, gençlerin ve çocukların yanında olmaya devam edeceğiz.
International Women’s Day: “We Will Recover Together!”
International Women’s Day (March 8), which has been celebrated for more than a century, is a day when women’s achievements in social, economic, cultural and political fields are celebrated every year. It also refers to the call for a movement towards gender equality.
The socioeconomic empowerment of women and gender equality has always been one of the main objectives of the projects implemented by RET in cooperation with its local implementing partner LEAP Turkiye. Empowering women has great importance in increasing economic growth, enhancing business productivity, and maintaining social cohesion and social justice.
Our “My Life Community Center” team, which was established in Kayseri as part of the “Multi-sectoral Approach for Fostering Resilience among Non-Syrian Refugee and Vulnerable Host Communities” project, came together with women from host and refugee communities within the framework of the International Women’s Day. They organised an awareness-raising session on the socio-economic empowerment of women and gender equality. The participating women in the session wrote messages they wanted to convey about the meaning and importance of the day on a piece of paper and posted them on the board.
As it is known, Turkiye had one of the biggest natural disasters in its history last month when it was struck by two massive earthquakes. Since day one of the disasters, we have been working with our women participants in the field through workshops to help heal the wounds of the earthquake. The women producers of the “Leap Women’s Entrepreneurship, Production and Management Co-operative”, established within RET’s “Women’s Socio-Economic Empowerment Program”, turned to work and produce in behalf of earthquake victims. The dignity kits and food items packages prepared were delivered to the people affected by the earthquake through local institutions and organisations.
Since our inception, we have emphasised the importance of women’s role in social development and worked on the empowerment of women. We want to thank all the women we have worked with, supported and stood by us in our work. As we have done so far, we will continue to stand by women, youth and children affected by crises in the future.
Türkiye’nin Güneydoğusunda meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem ve 7,184’ten fazla artçı sarsıntı Güney ve Güneydoğu illerimiz ile Suriye’nin Kuzey bölümünde büyük hasara yol açtı. Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre, 21 Şubat itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde 42,310 vatandaş hayatını kaybetti.
Afet, Kayseri ve birçok çevre ili de etkiledi. Kayseri’deki yerel makamlar birçok binanın hasar gördüğünü ve kullanılmaya uygun olmadığı açıkladı. Bu nedenle, birçok insan evlerini terk etmek ve güvenli alanlara sığınmak zorunda kaldı.
Aynı zamanda RET, 10 ilde ihtiyaç analizi yapmak ve depremin üzerinde travma yarattığı bireylere “Mobil Psikososyal Destek” sağlamak amacıyla “Türk Psikologlar Derneği” ile de çalışmalar yürütmektedir.
Psychosocial Support to Those Affected by the Earthquakes
Two massive earthquakes and more than 7,184 aftershocks caused significant damage in South and Southeastern Turkiye and Northern Syria. According to Turkiye Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD), as of February 21, 42,310 citizens in total lost their lives in Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya and Elazığ provinces.
Kayseri was also affected by the disaster. According to the local authorities, many buildings were damaged and cracked, and they are not safe to stay in. Thus, many people are forced to leave their houses and shelter in safe places.
RET has been working in Kayseri since 2022, implementing the project “Multi-sectoral Approach for Fostering Resilience among Non-Syrian Refugee and Vulnerable Host Communities.” According to RET’s needs assessment, addressing the mental health issue resulting from this disaster is critical. RET’s team in Kayseri immediately took action. They have been providing psychosocial support in 3 different locations in Kayseri for affected people and children and counselled more than 180 affected people to date.
RET also is working with “Türk Psikologlar Derneği” to conduct a needs assessment in 10 provinces and provide “Mobile Psychosocial Support” to those affected by trauma and grief.
Türkiye’de 6 Şubat 2023’te bölgeyi vuran iki büyük deprem (7,7 ve 7,6), uzmanların görüşlerine göre 2000’den bu yana en kötü iç sığ deprem olarak kaydedildi. 9 Şubat itibariyle Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem sebebiyle 14.351 kişinin öldüğünü, 63.794 kişinin de yaralandığını bildirdi. 10 saatten kısa sürede meydana gelen bu iki büyük deprem nedeniyle 6.000’den fazla bina da yıkıldığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Osmaniye, Malatya ve Diyarbakır olmak üzere 10 ilde üç aylık olağanüstü hal ilan etti. Bölgede AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), PAK (Polis Arama Kurtarma), JAK (Jandarma Arama Kurtarma), JÖAK (Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı), DİSAK (Deniz İstihkam Arama Kurtarma), Sahil Güvenlik, DAK (Dağ Arama Kurtarma), UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi), İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, STK’lar, gönüllüler, güvenlik ekipleri, yerel destek ekipleri ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 115.688 personel görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6.479’dur. 1
LEAP Türkiye ve RET International olarak Türkiye’deki hükümet ve sivil toplum kuruluşları ile yakın koordinasyon içinde tüm ekiplerimiz ile birlikte seferber olduk ve etkilenen birçok bölgede sahaya indik. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ile koordineli olarak Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta çocuklar (2-6 ve 7-11 yaş) için 1000’den fazla mont, 1588 hijyen kiti, yetişkinler için 10.000 sağlık kiti tedarik etmeyi ve dağıtmayı başardık. Ayrıca Şanlıurfa’da da 17 ton unu Şanlıurfa Belediyesi’ne teslim ettik. En kısa sürede de bölgeye daha fazla yardım götürmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
LEAP’s Team is Mobilized following the Devastating Earthquake in Turkiye
According to a prominent seismologist, two massive earthquakes (7.7 and 7.6) in Türkiye, which struck the region on the 6th of February 2023, have been recorded as the worst inland shallow earthquake since 2000. By the 9th of February, Türkiye’s disaster management agency, AFAD, reported that 14.351 people were killed and 63.794 others were injured. More than 6,000 buildings collapsed due to the two earthquakes that occurred in less than 10 hours.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan announced a three-month state of emergency in 10 provinces, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Osmaniye, Malatya, and Diyarbakır, worst-affected by the earthquakes. 115.688 people from AFAD, PAK (Police Search and Rescue), JAK (Gendarmerie Search and Rescue), JÖAK (Gendarmerie Special Public Security Command), DISAK (Maritime Search and Rescue), Coast Guard, DAK (Mountain Search and Rescue), Ministry of National Defense, General Directorate of Security, Gendarmerie, UMKE (National Medical Rescue Team), Fire Department, Ministry of National Education, NGOs, Volunteers, Security Units, Local Support Teams, and international search and rescue workers have been working on the disaster areas. A total of 6.479 teams from countries have contacted the Ministry of Foreign Affairs to offer assistance and have been deployed to earthquake areas. 1
Both teams of RET International and RET’s local partner LEAP Turkiye, have been mobilized and are on the ground in multiple affected areas. We are closely coordinating with governmental and civil society partners in Turkiye. In partnership with AFAD (Disaster and Emergency Management Presidency), and thanks to the generous support of the Government of Liechtenstein, we managed to procure and rally the distribution of more than 1000 coats for children (2-6 and 7-11 years old), 1588 hygiene kits for kids, 10000 dignity kits to affected people in Hatay, Gaziantep, and Kahramanmaraş. We also delivered 17 tons of flour in Şanlıurfa to the Municipality of Şanlıurfa. We have been working on new procurements and will soon resume distributing more in-kind items.
Türkiye’deki her mültecinin birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı vardır. Ancak kimi zaman tercümanlık hizmetlerine erişilememesi ve mültecilerin gündelik Türkçe konuşma dilindeki eksiklikler, verimli sağlık hizmetine erişmeye çalışan birçok mülteciyi zor durumda bırakmaktadır. Bu sebeple Türkiye’de yaşayan mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlamaları için temel düzeyde Türkçe bilmeleri çok önemlidir.
RET, Kayseri Benim Hayatım Toplum Merkezi’nde düzenlediği Türkçe sınıflarında uyguladığı interaktif öğretim teknikleri ile sağlık hizmetlerine erişim modülü uygulamaktadır. Yararlanıcılar eğitim boyunca sağlık ve sağlıkla ilgili terminolojiyi kullanarak pratikler yapmakta ve Türkçe dil becerilerini geliştirmektedir. Doktor, eczacı, hemşire ve hasta rollerine bürünerek Türkiye’deki sağlık kuruluşlarında kullanılmak üzere en çok ihtiyaç duyulan Türkçe kelime ve cümle kalıplarını öğrenerek yaşamlarını kolaylaştırabilmektedir.
Every refugee in Turkiye has the right to receive free access to primary, secondary, and tertiary health care. However, language can be a significant barrier to many patients trying to access and receive quality primary health care. Translation services remain inadequate in most situations. It is crucial for refugees living in Turkiye to speak a basic level of Turkish to be able to communicate when they are attending a pharmacy and or a hospital.
RET organized a new interactive session under the healthcare theme to teach the Turkish language. During the session, the beneficiaries practiced and developed their Turkish language skills using terminology related to health and healthcare. They role-played as physicians, pharmacists, nurses, and patients. They learned the mostly needed Turkish words and sentences to be used in hospitals, clinics, and pharmacies in Turkiye.
Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği tarafından fonlanan proje kapsamında RET tarafından kurulan “Kayseri Benim Hayatım Toplum Merkezi” bünyesinde kurulan tekstil (dikiş&nakış) atölyesinin üretici kadınları aldıkları mesleki ve teknik eğitimlerin ardından üretime geçmiş ve sürdürülebilir gelir elde etmeye başlamışlardı.
Her biri ayrı bir hikâye, ayrı bir hayat… Farklı hayallere sahip yerel ve mülteci topluluklardan 35 kadın, düzenli olarak Kayseri tekstil atölyemizde bir araya geliyor; birlikte gülüyor, birlikte çalışıyor ve birlikte kazanıyorlar. Ama her şeyden de öte birlikte güçleniyorlar. Ekonomik bağımsızlığa ulaşmak ve hayallerini gerçekleştirmek için azimle çalışıyorlar. Sadece dikiş nakış yapmakla kalmıyor; girişimcilik, e-ticaret, sosyal medya gibi farklı eğitimlerle de kendilerini geliştiriyorlar.
“Kayseri Benim Hayatım Toplum Merkezi” tekstil atölyesinin girişimci kadınlarının ürettikleri gömlek, kimono, önlük, bebek seti gibi daha birçok ürün RET’in Kadınların Sosyo-Ekonomik Güçlenmesi Programı kapsamında kurulan “Leap Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin markası “Leap Natural”ın websitesi (www.leapnatural.com) ve Instagram hesabında (@leapnatural) satışa sunulmakta; elde edilen gelir ise atölyenin üretici kadınları arasında paylaştırılmaktadır.
Empowering Women at the RET Kayseri Textile Atelier in Turkiye
RET established the “Kayseri My Life Community Center” within the project activities. Following the vocational and technical training provided by RET, the 35 women participants in the center’s textile (sewing and embroidery) atelier started to deliver handmade products and earn a sustainable income. Together, they work hard to develop their skills by engaging in entrepreneurship, e-commerce, and social media training. They aspire to reach economic independence and realize their personalized dreams, but more importantly, they support and empower each other on personal levels.
The handmade textile products such as shirts, kimonos, aprons, and baby sets made by the women participants of the textile atelier are sold on the “Leap Natural” website (www.leapnatural.com) and via the Instagram account (@leapnatural). The Leap Natural brand was created within the framework of RET’s Women’s Socio-Economic Empowerment Program, and the income is distributed to the women.
RET, 2021 yılından bu yana LEAP Türkiye partnerliğinde Mardin, Şanlıurfa, Ankara ve Samsun’da “Sosyal Uyum Aracı Olarak Türkçe ve İngilizce Dil Öğrenme Programı” projesini yürütmektedir. 2023 yılı itibariyle, projemizin Aralık 2025’e kadar sürecek olan ikinci aşamasına başlandığını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Proje; dil öğretimine farklı bir bakış açısı getiren metodolojisi ve yaratıcı drama temelli interaktif faaliyetleri ile bir yandan ev sahibi ve mülteci topluluklardan gelen katılımcıların dil becerilerini geliştirmelerine destek olurken, öte yandan bu iki topluluk arasındaki iletişimi kolaylaştırmayı da hedeflemektedir. Projenin temel amacı, Türkçe ve İngilizce dil eğitimleri aracılığıyla mültecilerin kamusal alana daha kolay adapte olabilmelerine destek olmak ve iki topluluk arasındaki güven, değer paylaşımı ve sosyal bütünleşmeyi sağlayarak sosyal uyumu artırmaktır.
The “Turkish and English Language Learning Program as a Social Cohesion Tool – Phase II” Project Has Just Started
The project aims to support the host and refugee communities’ participants to improve their language skills through Turkish and English classes and enhance communication through creative and interactive teaching methods. It also aims to integrate the refugee participants in public spheres and support their social integration and social cohesion through its language classes in Mardin, Şanlıurfa, Ankara, and Samsun.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği‘ye göre Türkiye, geçici ve uluslararası koruma altındaki 4 milyondan fazla mülteci ve sığınmacıyla dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Ülkede 3,7 milyon Suriyelinin geçici koruma altında olduğu ve 327.418 Iraklı ve Afgan mülteci ve sığınmacının uluslararası koruma altında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’deki Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı 3RP‘ye göre, mülteci hanelerin hanelerin yüzde 71’i nitelikli veya güvenilir işlere erişemezken, ev sahibi toplumdaki istihdam durumunun da -özellikle gençler arasında- zorlayıcı olduğu gözlenmiştir.
2022 yılı itibariyle RET, Türkiye’deki projeleri kapsamında LEAP Türkiye (Yerel Sivil Toplum Kuruluşu) ortaklığında Ankara, Çorum, Kayseri, Kilis, Mardin, Samsun ve Şanlıurfa illerinde projeler yürüterek mültecileri ve ev sahibi toplulukları eğitim, koruma, sosyal uyum, gençlerin güçlenmesi, geçim kaynakları ve kadınların sosyo-ekonomik açıdan güçlenmesi programları ile desteklemektedir.
RET’in Türkiye’deki “Sosyal Uyum Aracı Olarak Türkçe ve İngilizce Dil Öğrenme Programı” Projesi, Türkçe ve İngilizce dil sınıfları aracılığıyla ev sahibi ve mülteci topluluklar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, güven, değer paylaşımı ve sosyal bütünleşme sağlayarak sosyal uyumu artırmayı amaçlamaktadır. 2022’de proje kapsamında, Ankara, Şanlıurfa, Mardin ve Samsun’da birden fazla lokasyonda Türkçe kurslarıyla 455 mülteciye; İngilizce kurslarıyla ise 102 mülteci ve 495 ev sahibi topluluk üyesine ulaşıldı.
RET’in “Suriyeli Olmayan Mülteciler ve Savunmasız Ev Sahibi Topluluklar Arasında Dayanıklılığı Artırmak için Çok Sektörlü Yaklaşım Projesi” Projesi, günümüze kadar Kayseri’deki ev sahibi ve mülteci topluluklardan 4800’den fazla kadın ve erkeğe ulaştı. Ev sahibi ve mülteci topluluklardan 2100’den fazla yararlanıcıya sosyal uyum eğitimi verdi. Ayrıca RET, Kayseri’deki mültecileri Türkçe dil becerileri ile desteklemek için hızlı bir dil programı uygulamaktadır. Proje kapsamında bugüne kadar 150 sığınmacıya Türkçe Dil Kursu verildi.
Ayrıca Kayseri’de, mülteci ve ev sahibi topluluklardan 1350’den fazla kişiye ve cinsel sağlık ve üreme sağlığına ilişkin bilgilendirme oturumları; 970’den fazla kişiye de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık artırma eğitimleri sağlandı.
RET International ve LEAP Türkiye partnerliğinde desteklenen ve “LEAP Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” tarafından geliştirilip yürütülmekte olan “Bir Mutfak Hikayesi” projesi, Mardin bölgesindeki kadın ve gençlerin mesleki becerilerini geliştirmeyi, bu sayede istihdam edilebilirliklerini artırmayı ve de bunu yaparken girişimcilik kültürünü teşvik etmeyi; eşitlik ve fırsatlara erişimi sağlamayı hedeflemektedir.
An Overview of RET’s Activities in Turkiye in 2022
According to UNHCR, Türkiye hosts the world’s largest refugee population, with just over 4 million refugees and asylum-seekers under temporary and international protection. It is estimated that 3.7 million Syrians are under temporary protection, and 327,418 Iraqi and Afghani refugees and asylum-seekers are under international protection in Turkiye. According to the Regional Refugee and Resilience Plan 3RP in Turkiye, 71 percent of refugee households are unable to access skilled or reliable work. At the same time, the employment situation within the host community is also challenging, especially among youth.
In 2022, RET has been working in Ankara, Çorum, Kayseri, Kilis, Mardin, Samsun, and Şanlıurfa provinces within the scope of its projects in Turkiye, in partnership with LEAP Turkiye (LNGO), targeting the refugees and host communities with education, protection, social cohesion, youth empowerment, livelihoods, and women’s socio-economic empowerment programs.
RET’s Project, “Turkish and English Language Learning Program as a Social Cohesion Tool,” aims to enhance Social Cohesion by facilitating communication between the host and refugee communities, establishing trust, values sharing, and social integration through language classes. In 2022, RET has reached 1052 beneficiaries, 455 refugees with Turkish classes and 102 refugees and 495 host community members with English Classes in multiple locations Ankara, Şanlıurfa, Mardin, and Samsun.
RET’s Project, “Multi-sectoral Approach for Fostering Resilience among Non-Syrian Refugee and Vulnerable Host Communities” has reached more than 4800 women men from the host and refugee communities in Kayseri to date. Moreover, RET delivered Social Cohesion training to more than 2100 beneficiaries from the host and refugee communities living in Kayseri. RET has implemented a quick language program to support refugees in Kayseri with Turkish language skills. So far, 150 refugees have completed Turkish Language Courses through the project.
Finally, RET raised awareness of gender-based violence, reaching more than 970 people from the refugee and host communities and more than 1350 through information dissemination sessions on sexual and reproductive health.
The “A Kitchen Story” project led by the “Leap Women’s Entrepreneurship, Production and Management Co-operative” and endorsed by RET and LEAP Turkiye aims to strengthen and grow the professional skills of women and young people and increase their employability while promoting an entrepreneurial culture and ensuring equality and access to opportunities.
RET International ve LEAP Türkiye partnerliğinde desteklenen ve “LEAP Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” tarafından geliştirilip yürütülmekte olan “Bir Mutfak Hikayesi” projesi, beşeri sermayeyi geliştirirken Mardin’deki kadın ve gençlerin sosyo-ekonomik durumunu yükseltmeyi amaçlıyor.
Mardin‘deki kadınların istihdam ve ekonomik katılım oranı düşük ve ağırlıklı olarak düşük vasıflı, düşük ücretli veya ücretsiz aile işletmelerinde çalışmaktadırlar. “Bir Mutfak Hikayesi” projesi, bölgedeki kadın ve gençlerin mesleki becerilerini geliştirmeyi ve bu sayede istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedef etmektedir. Bunu yaparken de girişimcilik kültürünü teşvik etmeyi; eşitlik ve fırsatlara erişimi sağlamayı da amaçlamaktadır. Kadınların sürdürülebilir gelir elde etmelerine destek olmak amacıyla katılımcı kadınlara proje kapsamında mesleki ve teknik eğitimler verildi ve ardından Mardin’in Savur ilçesinde bir gıda üretim atölyesi açıldı.
Katılımcı kadınlara, yetenek ve kapasitelerini bütüncül bir yaklaşım ile artırmak amacıyla; gıda üretimi, gıda güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, girişimcilik, kooperatifçilik, stok yönetimi, ambalaj ve paketleme konularında eğitimler verilerek atölyede kuru meyve ve sebze üretimine başlandı. Üretimde kullanılan sebze ve meyveler Mardinli çiftçilerden temin edilmekte; özel sektör işbirliği ile çiftçilere, zararlı kimyasal gübreler yerine, daha düşük maliyetli organik gübre desteği sunulmaktadır. Böylelikle katma değeri yüksek ve doğal tarımsal üretimin desteklenmesi ile tüketicinin sağlıklı ve doğal gıdaya erişimi amaçlanmaktadır. Ürünlerin satışı ise, RET’in Türkiye’de kadınları sosyo-ekonomik güçlendirme programları kapsamında kurulan “Leap Natural” markasıyla yapılmaktadır.
Proje ayrıca, Mardin’deki mülteci ve ev sahibi topluluklardan katılımcılara sosyal uyum ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı bilinçlendirme eğitimleri de sağlamaktadır.
The Story is Continuing
The “A Kitchen Story” project led by the “Leap Women’s Entrepreneurship, Production and Management Co-operative” and endorsed by RET and LEAP Turkiye aims to promote the socio-economic status of women and youth in Mardin, Turkiye while developing human capital.
The employment and economic participation rate for women is low in Mardin; women predominantly work in low-skilled, low-paid, or unpaid family businesses. The project “A Kitchen Story” aims to strengthen and grow the professional skills of women and young people and increase their employability while promoting an entrepreneurial culture and ensuring equality and access to #opportunities. Technical and Vocational Training (TVET) were provided to support women in earning a sustainable income, followed by the inauguration of a food-production atelier in the Savur District.
The participants of the atelier received training on food production, food security, occupational health and safety, entrepreneurship, cooperation, stock management and packing through a holistic approach, and began producing dried fruits and vegetables in the atelier. The vegetables and fruits used in the ateliers are provided by local farmers. In contrast, the project offers low-cost and organic fertilizers for the local farmers with the collaboration of the private sector to stop the use of harmful chemical fertilizers. The products are being sold through the “Leap Natural” brand, founded by RET’s women’s socio-economic empowerment programs in Turkiye.
The project also provides awareness-raising sessions on social cohesion and against gender-based violence to participants from the refugee and host communities in Mardin.
Türkiye, 2014 yılından bu yana dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre, şu anda Türkiye’de geçici koruma altında 3,7 milyon Suriyeli, diğer milletlerden ise 300.000’den fazla mülteci ve uluslararası koruma altında sığınmacı bulunmaktadır. Göç İdaresi Başkanlığı’na göre, Kayseri’de Suriye, Irak, Afganistan ve İran’dan gelen 100.000’den fazla kayıtlı mülteci var. Ancak, İranlı, Afgan ve Iraklı mülteciler, kayıt sorunları ve yalnızca geçici koruma altındaki mülteciler için tasarlanmış sınırlı hizmetler nedeniyle birtakım haklara, hizmetlere ve fırsatlara (eğitim, geçim kaynakları yaratma, ekonomik vb.) erişimde dezavantajlı konumdadır. Özellikle de mülteci kadınlar; basmakalıp cinsiyet rolleri, işgücüne sınırlı katılım, kadın rol modellerinin eksikliği, sınırlı ekonomik bağımsızlık ve beceri ve bilgi edinme konusundaki farkındalık eksikliği dahil olmak üzere birçok sosyokültürel engelle karşı karşıyadır.
RET, Kayseri’deki kadınlara zanaatkarlık, yerel ve doğal üretime odaklanan mesleki ve teknik eğitimler ile kapasite geliştirme eğitimleri sağladı. Mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri kapsamında RET, Kayseri’de iki atölye kurdu: bir tekstil atölyesi ve bir gıda üretim atölyesi. RET bugüne kadar atölyelerde çalışan 84 kadına eğitim ve gelir getirici fırsatlar sağlayarak destek oldu. Ayrıca yararlanıcı kadınlara pazarlama, sosyal medya, liderlik, problem çözme, iş planı geliştirme, girişimcilik, finansal okuryazarlık, ağ oluşturma, ürün geliştirme, kadın girişimleri ve mülteciler için sosyal girişimler gibi birçok konuyu ele alan kapasite geliştirme eğitimleri verdi.
Proje kapsamında RET, Kayseri’de yaşayan ev sahibi ve mülteci topluluklardan 2100’den fazla yararlanıcıya sosyal uyum eğitimleri verdi. Ayrıca, Kayseri’deki mültecilerin Türkçe dil becerilerini geliştirmeleri için katılımcı mültecileri hızlandırılmış bir Türkçe dil programı ile destekledi. Proje kapsamında bugüne kadar 150 mülteciye Türkçe Dil Kursu verildi.
Son olarak RET, Kayseri’de yaşayan mülteci ve ev sahibi topluluklardan 1350’den fazla kişiye cinsel sağlık ve üreme sağlığına; 970’den fazla kişiye de toplumsal cinsiyete dayalı şiddete yönelik farkındalık artırma oturumları aracılığıyla ulaştı.
In 2022, RET Reached More Than 4800 People Out in Kayseri
Turkiye has been hosting the world’s largest refugee population since 2014. According to UNHCR, there are currently 3.7 million Syrians under temporary protection, more than 300.000 refugees from other nationalities, and asylum seekers under international protection in Turkiye. According to The Presidency of Migration Management, there are more than 100.000 registered refugees from Syria, Iraq, Afghanistan, and Iran in Kayseri. However, Iranian, Afghan and Iraqi refugees are disproportionally disadvantaged when accessing rights, services, and opportunities due to registration problems and limited services designed only for refugees under temporary protection. Additional gaps in education, livelihoods, and economic opportunities are prevailing. Refugee women, especially, are facing sociocultural obstacles, including stereotypical gender roles, limited participation in the labour force and lack of female role models, and limited financial access, skills, and awareness about acquiring knowledge.
RET has provided women in Kayseri with Technical and Vocational Training (TVET) focused on artisanal and natural local products, complemented with capacity-building training. Within the TVET activities, RET established two ateliers, a sewing and embroidery atelier and a local food production atelier. So far, RET has provided training and income-generating opportunities to more than 84 women working in the ateliers. RET has also provided women with training capacity building, tackling multiple topics including marketing, social media, leadership, problem-solving, business plan development, entrepreneurship, financial literacy, networking, product development, women’s enterprises, and social enterprises for refugees.
Within the scope of the project, RET delivered social cohesion training to more than 2100 beneficiaries from the host and refugee communities living in Kayseri. RET has implemented a quick language program to support refugees in Kayseri with Turkish language skills. So far, 150 refugees have completed Turkish Language Courses through the project.
Finally, RET raised awareness against gender-based violence (GBV), reaching more than 970 people from the refugee and host communities and more than 1350 through information dissemination sessions on sexual and reproductive health (SRH).
Sınırlı Türkçe dil yeterliliği, başta Türkiye’de yaşayan Suriyeliler olmak üzere mültecilerin gelir getirici fırsatlara erişimini, sahip oldukları haklardan faydalanmalarını, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaç duyulan kamu hizmetlerine erişimini engellemektedir. Bu engel, mülteci kadınların sosyal hayata adapte olmalarını kısıtlamaktadır. Dil engelinin üstesinden gelinmesi, Türkiye’deki mültecilerin toplumsal hayata entegrasyonunu ve bunun yanında gerekli hizmetlere ve ekonomik fırsatlara erişilebilmelerini sağlamanın anahtarıdır.
RET‘in LEAP Türkiye ile ortaklaşa yürüttüğü “Sosyal Uyum Aracı Olarak Türkçe ve İngilizce Dil Öğrenme Programı” projesi kapsamında açılan dil sınıflarında uyguladığı, dil öğretimine farklı bir bakış açısı getiren metodolojisi ile gündelik hayata adaptasyonu kolaylaştırırken ev sahibi ve mülteci topluluklar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, güven, değer paylaşımı ve sosyal bütünleşme sağlayarak sosyal uyumu artırmayı hedefliyor.
2022 yılı itibariyle RET, proje kapsamında Ankara, Şanlıurfa, Mardin ve Samsun’da toplamda 1052 kişiye ulaşmış; Türkçe kursları aracılığıyla 455 mülteciye; İngilizce kurslarıyla ise 102 mülteci ve 495 ev sahibi topluluk üyesine dil eğitimi sağlamıştır.
Bridging the Language Barrier in Turkiye
The limited Turkish language proficiency impedes refugees, especially Syrians, from accessing income-generating opportunities, understanding their rights, and accessing much-needed public services such as education and health. This barrier limits refugee women’s access to social life integration. Bridging the language barrier is key to ensuring refugee integration and inclusion, more importantly, accessibility to services and economic opportunities.
RET‘s project, “Turkish and English Language Learning Program as a Social Cohesion Tool”, in partnership with LEAP Turkiye, aims to enhance social cohesion by facilitating communication between the host and refugee communities, establishing trust, values sharing, and social integration through language classes.
In 2022, RET has reached 1052 beneficiaries, 455 refugees with Turkish classes and 102 refugees and 495 host community members with English Classes in multiple locations Ankara, Şanlıurfa, Mardin, and Samsun.
Uluslararası Göçmenler Günü, göçmenlerin toplumlar üzerindeki katkılarını ve etkilerini vurgulamak ve karşılaştıkları zorluklara ışık tutmak için her yıl 18 Aralık’ta kutlanmaktadır.
Kayseri İl Göç İdaresi’nin, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında birçok farklı etkinlikten oluşan bir organizasyon düzenledi. Organizasyona yerel, ulusal ve uluslararası çapta faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu; dans, müzik, resim ve el sanatları sergisi gibi birçok farklı etkinlik ile dahil oldu.
Exhibition of RET’s Beneficiaries to Celebrate International Migrants Day 2022
International Migrants Day is celebrated each year on December 18th to highlight the contributions and impact of migrants on communities and shed light on the challenges they face.
The Kayseri Provincial Directorate of Migration Management organized an event within the framework of International Migrants Day. Various local, national, and international non-governmental organizations participated in the celebration by organizing activities such as dance shows, chorus performances, and painting and crafts exhibitions.
Leap Natural “Yaratan Kadınlar Alışveriş Şenliği ve Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında Ankara’da düzenlenen “New Year Shopping Fest & Fun” etkinliğine katılım sağladı.
Leap Natural, Mardin’de “Leap Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin kadın girişimcileri tarafından kurulan, kadınlar tarafından yönetilen bir sosyal girişimdir. Kooperatif ve marka, RET‘in Türkiye’nin Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde LEAP Türkiye partnerliğinde uyguladığı “Kadınların Sosyo-Ekonomik Güçlenmesi Programı”nın bir sonucu olarak doğmuştur. Kooperatifin Yerli ve mülteci kadınlardan oluşan 110 üreticisi; kişisel bakım ürünleri, yerel gıda ürünleri, ahşap baskı ve doğal boyama tekstil ürünleri ve doğal oyuncak bebekler dahil olmak üzere 350’den fazla doğal, el yapımı ve çevre dostu ürünü üretebilmenin gururunu yaşıyor.
2013 yılından bu yana düzenlenen “Yaratıcı Kadınlar Alışveriş Şenliği ve Sosyal Sorumluluk Projesi” bu yıl 17-18 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Etkinliğe 100’den fazla kadın girişimci katıldı.
Bu yılki etkinliği kaçırdıysanız Leap Natural Instagram sayfası (@leapnatural) veya www.leapnatural.tr web sitesi üzerinden her zaman üretici kadınların el yapımı ürünlerini satın alabilirsiniz.
Leap Natural Attended “New Year Shopping Fest & Fun”
The women-led social enterprise “Leap Natural” was part of the “New Year Shopping Fest & Fun” event in Ankara, Turkiye organized by the “Creative Women Shopping Festival and Social Responsibility Project.”
The Leap women’s cooperative was born as a result of RET‘s Women’s Socio-Economic Empowerment (WSEE) Programs in partnership with LEAP Turkiye. Currently, it produces over 350 natural, handmade and eco-friendly products, including personal care and hygiene products, locally produced food products, block-printed textile products, and natural dolls under the Leap Natural brand with 110 women from the host and refugee communities working in the different ateliers.
This year, the “Creative Women Shopping Festival and Social Responsibility Project” which has been organized since 2013, was held in Ankara on the 17th and 18th of December. More than 100 participating women artisans and entrepreneurs joined the event.
If you missed this event, you can always buy the women’s handmade products through the Leap Natural Instagram page (@leapnatural) or the www.leapnatural.tr website.
Kayseri Benim Hayatım Toplum Merkezinde yapılan bir diğer etkinlik ise cinsel sağlık ve üreme sağlığı üzerine idi. Düzenlenen eğitimde katılımcılara üreme sağlığı konusunda eğitim verildi.
Bir diğer etkinlikte ise RET, LEAP Türkiye ile ortaklaşa kadın hakları, hak ve hizmetlere erişim ve kadınların güçlendirilmesi konularını ele alan bir farkındalık artırma etkinliği düzenledi.
Şanlıurfa’da yapılan farkındalık artırma etkinliğine kadın ve erkek katılımcılara; fiziksel şiddet, sözlü şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet, sosyoekonomik şiddet, aile içi şiddet ve taciz dahil olmak üzere farklı toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türleri, mücadele etme ve önleme yolları konularında bir eğitim verildi.
Mardin dil eğitim sınıflarında ev sahibi ve mülteci topluluklardan gelen katılımcıları, “Kadına Yönelik Şiddete Her Dilde HAYIR Deyin” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi.
RET, Samsun’da toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı farkındalığı artırmak adına Türkçe Dil Sınıfı katılımcıları ile bir resim etkinliği düzenledi. Birçok dilde “Kadına Yönelik Şiddete HAYIR Deyin” sloganını kullanarak birbirinden farklı çizimler yaptılar.
RET‘in Samsun İngilizce Dil Sınıfı’nın genç katılımcıları, her kadının ulaşabileceği potansiyele vurgu yapmak adına tarih boyunca başarılı olmuş ve öncülük etmiş kadınlardan oluşan bir görsel pano hazırladı.
Mardin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) “Kadın Girişimciler Kurulu” Başkanı Deniz Hitay, başarılı girişimcilik öyküsünü faydalanıcı kadınlarla paylaşmak için “Bir Mutfak Hikayesi” projesi kapsamında Mardin’in Savur ilçesinde kurulan “Gıda Üretim Atölyesi”ni ziyaret etti. Bir kadın olarak girişimcilik yolculuğunda karşılaştığı zorlukları, engelleri ve bunları nasıl aştığına dair tecrübelerini yararlanıcı kadınlarla paylaştı.
16 Days of Activism: Say “NO” to Gender-Based Violence
In the Kayseri “My Life” Community Center, RET raised awareness against GBV, including prevention, response, and referral in cases of violence, and provided legal counselling on women’s rights, divorce or/and custodianship.
RET also provided training on Sexual and Reproductive Health #SRH, including HIV and Sexually transmitted diseases # STD.
In RET’s center in Kayseri, RET organized an awareness-raising activity in partnership with LEAP Turkiye tackling women’s rights, access to rights and services, and women empowerment.
A training was provided in Şanlıurfa to raise awareness about violence against women amongst male and female beneficiaries, tackling the different types of gender-based violence, including Physical Violence, Verbal Violence, Psychological Violence, Sexual Violence, Socioeconomic Violence, Domestic Violence, Harassment, and Sexual Harassment, and mitigation practices.
The participants of the language classes from the host and the refugee communities in Mardin conducted an activity entitled “Say NO to Violence Against Women in multiple Languages.”
In Samsun, RET organized a drawing activity with its Turkish Language Class participants, to raise awareness against GBV. They made different drawings with the phrase “Say NO to Violence Against Women” in multiple languages.
The young participants of the English Language Class in Samsun crafted a visual board of successful and pioneer women throughout history to celebrate the potential any woman can reach.
The President of the “Women Entrepreneurs Board” of “The Mardin Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye” (TOBB), Ms. Deniz Hitay visited the “Food Production Atelier” to share with the women beneficiaries her successful entrepreneurship story. She also shared the difficulties and obstacles she faced as a woman and how she overcame them. The interview ended with a Q&A session.
Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında RET International, LEAP Türkiye partnerliğinde, “Sosyal Uyum Aracı Olarak Türkçe ve İngilizce Dil Öğrenme Programı” projesi Şanlıurfa Türkçe dil sınıfı faydalanıcılarına toplumsal cinsiyete dayalı şiddet üzerine eğitim verdi. Eğitimin temel amacı; fiziksel şiddet, sözlü şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet, sosyoekonomik şiddet, aile içi şiddet, taciz ve şiddetin hafifletilme yolları dahil olmak üzere farklı toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türleri ve bunlarla mücadele etmek üzerine kadın ve erkek yararlanıcılar arasında farkındalık artırmaktır.
Faaliyet sonunda katılımcılar, şiddetin herhangi bir türünü yaşayan tüm kadınlara destek olmak adına yazdıkları mesajları beraber çizdikleri sembolik ağaca astılar.
Şanlıurfalı kadın katılımcılar, tüm dünyaya iletilmesi adına güçlü bir mesaj paylaştı: “Bir tohum uygun bir ortamda toprağa ekildiğinde sağlıklı bir ağaca dönüşür. Filizlenir, büyür ve bize yiyecek ve gölge sağlar. Evren için adeta bir nimettir; tıpkı kadınları gibi. Aileleri tarafından desteklen kız çocukları ve kadınlar, elverişli bir ortamda büyüdükçe güçlenecek, tam potansiyellerine ulaşacak ve dünyamızı daha iyi bir yer haline getirecektir. Başta kadın ve kız çocuklarına yönelik olmak üzere şiddetin her türüne HAYIR diyoruz.”
Training on Gender-Based Violence in Şanlıurfa
Within the 16 Days of Activism against Gender-Based Violence RET International, in partnership with LEAP Turkiye, organized awareness training on Gender-Based Violence in RET’s language classes as part of the project “Turkish and English Language Learning Program as a tool for Social Cohesion Tool.” The training raised awareness about violence against women amongst male and female beneficiaries, tackling the different types of gender-based violence, including Physical Violence, Verbal Violence, Psychological Violence, Sexual Violence, Socioeconomic Violence, Domestic Violence, Harassment and Sexual Harassment, and mitigation practices.
At the end of the activity, participants wrote support messages to all women experiencing any form of violence and hanged them on a symbolic tree.
The women participants from Şanlıurfa shared a powerful message for the entire world to read: “When a seed is planted in soil in an enabling environment, it grows into a healthy tree. It sprouts and provides us with delicious fruits and shade. A healthy tree is a blessing in this universe, just like women. As long as girls and women grow in an enabling and empowering environment supported by their families, they will reach their full potential and change the world into a better place. We say NO to all forms of violence, especially against women and girls.”
RET’in “Kayseri Hayatım Toplum Merkezi” bünyesinde 2 farklı mesleki ve teknik atölyesi bulunmakta: biri dikiş nakış, ikincisi ise gıda üretimi üzerine. Tekstil atölyesine katılım sağlayan kadınlar gerekli mesleki ve teknik eğitimlerin ardından atölyede çalışmaya ve üretimlerine devam etmektedir. yapmaya başlad
Gıda üretim atölyesi katılımcılarına, profesyonel gıda üretimi eğitimlerinin yanı sıra, hijyen, sanitasyon, iş sağlığı, güvenlik ve ekipman kullanımı konularında teknik eğitimler sağlandı. Her iki atölyede üretilen ürünler Leap Natural’ın Instagram hesabında ve websitesinde (www.leapnatural.com) online olarak satışa sunulmaktadır.
Bu süreçte mesleki ve teknik eğitimler büyük önem arz ediyor olsa da, katılımcılara farklı konu ve uzmanlık alanlarında destekleyici eğitimler de sağlanmaktadır.
RET, Kayseri’deki kadınların pazarlama, girişimcilik, iş planı geliştirme, marka ve marka bilinci, iş modelleri, kooperatifler ve dernekler, fiyatlandırma, müşteri ilişkileri ve kapsayıcı iş ortamı alanlarda desteklenmeleri adına “Girişimcilik Semineri” düzenledi.
RET inaugurated two ateliers in the “Kayseri My life Community Centre”: the first one is the “Sewing and Embroidery Atelier,” and the second one is the “Food Production Atelier.” In the “Sewing and Embroidery Atelier,” the women project participants started to work and produce products at the atelier following the Technical and Vocational Training #TVT. Products such as cotton baby blankets, women’s shirts, and kimonos are now available online on Leap Natural’s Instagram and website: www.leapnatural.com
In the “Food Production Atelier,” RET provided technical and vocational training on food production, hygiene, sanitation, occupational health, safety and equipment use, etc. The participating women currently produce dumplings, including vegan dumplings. The products are being sold to the local and national markets in Turkiye under the Leap Natural brand.
Besides improving women’s technical skills in Kayseri, RET is also supporting women from the refugees and local communities in Kayseri with soft skills training such as #marketing, #entrepreneurship, #BusinessPlanDevelopment, #Brand and #BrandAwareness, #Cooperatives, and #Associations, pricing, #CustomerRelationship, and #InclusiveWorkEnvironment.
RET’in Kayseri Benim Hayatım Toplum Merkezi’nin Türkçe Dil sınıfına katılan N.C.: “Oturduğumuz mahallede çoğunlukla diğer milletlerden mülteciler var ama onlarla herhangi bir iletişimimiz yok. Her gün Benim Hayatım Toplum Merkezi’ndeki Türkçe Kurslarına katılıp eve dönüyorum. Sıfırdan bir dil öğrenmek her ne kadar zor olsa da yeni kelimeler öğrenmekten, daha da önemlisi merkezdeki insanlarla sosyalleşmekten mutluyum. Günde bir kelime bile öğrenmek benim için bir başarı göstergesidir. Artık ekmek almaya gittiğimde ya da gündelik konuşmalarda “Güle güle” gibi temel Türkçe tabirleri kullanabiliyorum. İnsanlarla Türkçe konuşabilmek beni mutlu ediyor.” dedi.
Proje, faaliyetlerinde çoklu öğretim yaklaşımlarını kullanarak katılımcıların Türkçe dilini aktif olarak kullanmalarını artırmayı ve toplumla bütünleşmelerini desteklemeyi amaçlamaktadır.
Through the Turkish Language Courses, the participants, mainly from Afghanistan and Iran, have improved their communication skills in the social sphere. “In the neighbourhood where we live, there are mostly refugees from other nationalities, but we are not in touch with them.Daily, I participate in the “Turkish Language Courses” at the Kayseri “My Life Community Centre” and return home. Even though learning a new language is difficult, I am happy to learn new words, more importantly, socialize with the people at the center. If I learn one new word, I see it as an achievement. I can now use my words to buy a “loaf of bread” or say “Goodbye” to people in Turkish. Being able to speak Turkish makes me happy. Shared NC, participant at the center.
The project aims to increase the participants’ Turkish language practices and support them in integrating into the community using multiple teaching approaches in the activities.