Strengthening the Resilience and Social Cohesion of Syrian and Turkish Women in Şanlıurfa (TVET), 2021-2022

Türkçe
Suriyeli nüfusun yerinden edilmesinin bir sonucu olarak Şanlıurfa’da meydana gelen ani ve şiddetli demografik değişimler, aynı zamanda iş aramada zorluklar, gelir eksikliği ya da düzensiz gelir, halihazırda sınırlı olan kaynaklar için rekabet, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimde aksaklıklar ile birleştiğinden hem bölgede yaşayan Türk toplumunun hem de geçici koruma altındaki Suriyelilerin yaşam koşullarını olumsuz yönde etkilemiş, ev sahibi topluluk ile geçici koruma altındaki Suriyeli topluluk arasındaki sosyal gerilimi arttırmıştır.
Bu proje kapsamında, RET Almanya (INGO) ve LEAP iş birliği ile geçici koruma altındaki Suriyeli kadınlara ve yerel kadınlara, Teknik ve Mesleki Eğitim ve Öğretim kursunun yanı sıra toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve sosyal uyum konularında farkındalık artırıcı atölyeler ve eğitimler sunulmuştur.
Proje, ev sahibi topluluk ve geçici koruma altındaki topluluktan katılım sağlayan kadınlara Teknik ve Mesleki Eğitim ve Öğretim (TVET) sunmaktadır. Mesleki eğitim, inovatif, gelişmiş ve çevre dostu bir güneş enerjisiyle kurutma sistemi kullanarak kaliteli ve hijyenik sebze ve meyve kurutmaya ve paketlemeye odaklanmaktadır.
Şanlıurfa’da hemen hemen tüm haneler geleneksel olarak sebze ve meyve kurutmaktadır. Birçok kadın, evinde kuru sebze ve meyve üretmekte ve ürünlerini sınırlı bir pazarda düşük miktarlarda pazarlayabilmektedir. Evlerdeki üretim kapasiteleri, sürdürülebilir bir gelir elde etmeye ve temel ihtiyaçları karşılamaya yeterli gelmemektedir. Ayrıca sebze ve meyvelerin geleneksel yollarla evde kurutulması hijyen standartlarına uymamakta ve yaz mevsimi ile sınırlı kalmaktadır. Ancak, LEAP’in proje kapsamında kullandığı güneş panelleri aracılığıyla kurutma işlemi, tüm yıl boyunca hijyenik yöntemlerle yapılabilmektedir. LEAP ve Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü arasında sağlanan iş birliği içinde, teknik ve mesleki eğitim ve öğretim faaliyetleri için özel bir metodoloji geliştirilmiş; interaktif eğitim modülleri aracılığıyla kadın katılımcılara “Gıda Teknolojisi”, “Gıda Güvenliği”, “Hijyen ve Sanitasyon” ve “İş Güvenliği” eğitimleri de verilmiştir.
Proje, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve sosyal uyum konusunda farkındalık artırma faaliyetleri aracılığıyla 1000’den fazla Türk ve Suriyeli/Iraklı kadını ve aile üyelerini -erkek üyeler de dâhil olmak üzere- duyarlı hale getirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlamaktadır. “Kimseyi Geride Bırakma” ilkesi doğrultusunda LEAP, Halk Eğitim Merkezi ve Şanlıurfa Valiliği ile iş birliği içerisinde Harran, Halfeti, Suruç, Akçakale, Ceylanpınar gibi Şanlıurfa’nın çeşitli ilçelerinde ve bu ilçelerin köylerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve sosyal uyum üzerine farkındalık artırma atölyeleri düzenlemektedir.
Kadınların üretmiş olduğu ürünler, @leapnatural sosyal medya hesapları ile sosyal medya pazarlaması, dijital pazarlama, network pazarlaması, özel sektörle iş birlikleri aracılığıyla pazarlanmaktadır. Kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesini desteklemek için Instagram’da @LeapNatural‘ı takip edebilir ve/veya shopier.com/leapnatural, www.leapnatural.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Şubat 2021 ile Ocak 2022 arasında uygulanan bu proje, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) – BENGO tarafından finanse edilmiştir ve LEAP tarafından RET Germany e.V. (USTK, Berlin) ile iş birliği içinde uygulanmaktadır.
Deneyim Paylaşımı

LEAP’in “Kadınların Sosyo-Ekonomik Güçlenmesi Programları”, kadınları, potansiyellerine ulaşmaları, haklarını elde etmeleri ve sağlık, eğitim ve esenlik gibi daha geniş kalkınma hedeflerine ulaşabilmek adına güçlendirmeyi amaçlarken aynı zamanda ekonomik büyümeyi desteklemeyi ve yoksulluğun azaltılmasını hedefler.
LEAP’in Şanlıurfa’daki Teknik ve Mesleki Eğitim ve Öğretim faaliyetlerindeki kadın katılımcılarından Mayada’nın kendi anlatımıyla deneyimi:
“Adım Mayada ve birkaç yıldır Türkiye’de mülteci olarak yaşamaktayım. Akıcı derecede Türkçe konuşabiliyor ve Harran Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği okuyorum. Mezun olmak üzereyim! Eğitim son derece gerekli; ancak teknik becerilerimi geliştirmem ve kariyer beklentilerimi güçlendirebilmem adına ek eğitimler de bir o kadar önemlidir. Bu eğitime katılmam için ailem beni cesaretlendirdi ve ben de eğitimi başarıyla tamamlamak istiyorum. Burada tüm eğitmenler ve katılımcılar ile bir ailenin fertleri gibiyiz. Birlikte gülüyor, birlikte paylaşıyor ve birlikte öğreniyoruz. Kişisel kutlamalar dâhil en değerli anlarımızı bile, burada birlikte kutluyoruz!”

English
The sudden and violent demographic changes in Şanlıurfa as a result of the displacement of the Syrian population, combined with the challenges of job search, lack of or irregular income, competition for the already limited resources and obstacles to access to basic services such as health and education, have worsened the living conditions of Syrian refugees and Turkish residents in the region alike and increased the risk of social tensions between Syrian refugee and Turkish host communities.
In consortium with RET Germany (INGO), LEAP has been implementing a project targeting Syrian refugees and Turkish women through TVET training courses and awareness courses on GBV and social cohesion.
The project provides Technical and Vocational Education and Training (TVET) for women from the refugee and host communities. The vocational training focuses on vegetable and fruit drying based on an innovative and advanced industrial solar drying process that is environmentally friendly and delivers high-quality products.
Almost every household in Şanlıurfa traditionally dries vegetables and fruit in summer. Many women produce dried vegetables and fruits at home and sell their products in small quantities in a limited market. Their production capacity at home is not sufficient to generate a sustainable income and meet their basic needs. Moreover, the drying of traditional vegetables and fruits at home does not meet hygienic standards and is limited to the summer season, while the drying with solar cells that LEAP intends to operate within the project can be done all year round with hygienic methods. In collaboration with the Food Technology Department of Harran University, RET developed a tailored methodology for the TVET training, providing courses on Food Technology, Food Security, Hygiene and Sanitation, and Work Safety for the women participants through interactive training modules.
The project aims to sensitize and empower more than 1000 women amongst Turkish and Syrian/Iraqi refugees and their family members, including male members, through awareness sessions on Gender-based Violence (GBV) and social cohesion. To “Leave No One Behind”, LEAP has been targeting rural districts and villages around Şanlıurfa with #GBV training, namely in Suruç District Sağlık, Mutluca, and Havşanlı in partnership with the Public Education Center and the Governorship of Şanlıurfa.
The women’s products are marketed for (retail and wholesale) through the @leapNatural social media account and via e-mail marketing, face-to-face and virtual meetings with the private sector. Follow @LeapNatural on Instagram and/or check out www.leapnatural.com to support women’s socio-economic empowerment.
This project, implemented between February 2021 and January 2022 is funded by the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ) – BENGO and implemented in consortium with RET Germany e.V. (INGO, Berlin) and LEAP in Türkiye.
Testimony

RET’s Women’s Socio-Economic Empowerment WSEE Programs aim to empower women to achieve their potential, advance their rights, and realize broader development goals such as economic growth, poverty reduction, health, education, and well-being.
Check out the testimony of Mayada, one of LEAP’s female participants in the Technical and Vocational Education and Training (TVET) in Şanlıurfa.
“My name is Mayada, and I have been a refugee in Türkiye for a few years now. I speak Turkish fluently, and I am studying Food Engineering at Harran University. I am about to graduate! Education is essential; additional training is of utmost importance to upskill my technical knowledge and strengthen my career prospects. My family also encouraged me to participate in this training, and I am keen on completing it successfully. All the trainers and participants are like family members. We laugh, share, and learn together by working side by side. We even celebrate our most precious moments together, including personal celebrations!”
Fotoğraf Galerisi
Photo Gallery














Web Sitesini Ziyaret Edin
Visit the Website
En son yazılarımıza göz atın!
Check out the latest articles!
Kalkınmada Lokal Eğitici Aktif Partnerlikler
LEAP, 2017 yılında Ankara’da Türk kanunlarına uygun olarak (kayıt numarası 06-127-065) kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir sivil toplum kuruluşudur. LEAP olarak, gençlerin ve kadınların kendilerini gerçekleştirmeleri, güçlenebilmeleri ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için durmadan çalışıyoruz.
Faaliyet Alanlarımız
Local, Educational, Active Partnerships in Development
LEAP is an independent, neutral, non-political, non-governmental, founded in 2017 in Ankara under Turkish law (registration number 06-127-065). As LEAP, we protect and build the resilience of young people and women by enabling them to leap forward and reach their full potential.
Bültenimize Abone Olun
Subscribe to Our Newsletter
COPYRIGHT © 2022
Kalkınmada Lokal Eğitici Aktif Partnerlikler
