Economic Growth and Development

Ekonomik Kalkınma, tüm insanların refahını ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan bir yaklaşımı ifade etmektedir. Ekonomik büyüme ise, piyasa verimliliği ve artan GSYİH olgusudur. Bir ülkenin sürdürülebilir olarak kalkınabilmesi için de önemli bir gerekliliktir. Bireylerin kendi kendine yeterlilikle, ekonomik olarak güvenli ve insan onuruna yakışır yaşamlar sürmelerini sağlar ve onlara, toplumlarındaki sorunlara etkili, kapsayıcı ve şeffaf çözümler geliştirebilecek ve bu çözümleri hayata geçirebilecek uygun zemini sunar.
Kadınların Ekonomik Olarak Güçlenmesi, kadınların ekonomik konumlarının iyileştirilebilmesi ve yoksulluktan kurtulabilmeleri için ihtiyaç duydukları gerekli beceri ve kaynaklara sahip olmaları anlamına gelir. Aynı zamanda, kadınların ve kız çocuklarının sahip oldukları kaynakları ve gelirleri nasıl kullanacaklarına dair karar mekanizmalarında tek veya ortak söz sahibi olmaları anlamına gelmektedir. Kadınların Ekonomik Olarak Güçlenmesi, onların eğitim hakları, becerilerini geliştirme hakları; mal, mülkiyet ve diğer ekonomik varlıklara sahip olma hakları; istihdam, işgücü piyasasına ve pazara erişim olanakları gibi tüm farklı ekonomik hak, kaynak ve fırsatlara erişimlerini artırırır.
Kadınların Sosyal Güçlenmesi, kadınların ve kız çocuklarının, onların gelişimlerini engelleyen ve onları toplumsal olarak dışlayan tüm dinamikleri değiştirmek için bireysel ve toplu olarak hareket edebilme becerisini ifade eder. Kadınların ve kız çocuklarının, evlerinin dışında, toplumsal cinsiyet normları tarafından kısıtlanmadan olumlu ilişkiler kurabilmeleri, sosyal faaliyetlere ve karar alma süreçlerine katılabilmeleri anlamına gelir.

Economic Development is an intervention approach aiming to improve the well-being and quality of life of all people. Economic growth is a phenomenon of market productivity and a rising GDP and is an important requirement for the sustainable development of a country. Self-Reliance increases the economic security and dignity of people to plan, finance, and implement solutions to local challenges effectively, inclusively, and with accountability.
Women´s Economic Empowerment means that women have the skills and resources to improve their economic status and move out of poverty. In addition, it means that women and girls can decide on how to utilize their income and other resources and/or jointly make those decisions. Women´s Economic Empowerment increases women’s access to economic resources and opportunities including jobs, financial services, property, and other productive assets, skills development, and market information.
Women´s Social Empowerment refers to the ability of women and girls to act individually and collectively to change social relationships and the institutions and discourses that exclude them and keep them in poverty. Outside their home, it means that women and girls can build positive relationships, participate in social activities and decision-making, without being restricted by gender norms.

Bunun önemi nedir?
LEAP olarak kadınların temel insan hakları ve özgürlüklerine erişimlerinin artırılabilmesi için kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesinin anahtar bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi, birçok olumlu gelişime ek olarak toplumda üretkenliği ve ekonomik çeşitliliği artırmakta ve de gelir dağılımında eşitliği sağlamaktadır.
Ekonomik kalkınma ve geçim kaynaklarına erişimde cinsiyet eşitsizlikleri etkili bir şekilde belgelenmiştir ve kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesinin önünde bir engel olmaya devam etmektedir.
- Türkiye’deki kadınların %87,7’si en az bir eğitim düzeyini tamamlamışken, bu oran erkeklerde %98,1’dir.
- Yoksulluk, çocukların ilköğretimden ayrılmalarında hala belirleyici bir faktör olmaya devam etmekte ve özellikle Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kızları daha olumsuz etkilemektedir. 2019 yılında lise düzeyinde kız çocuklarının okullaşma oranı Orta ve Doğu Anadolu’da %70,8, Güneydoğu Anadolu’da %68,4 oldu.
- Türkiye’de kadınların yüzde 26,3’ü kayıtlı işgücü piyasasında istihdam edilirken, bu oran erkeklerde yüzde 59,8’dir.
- Türkiye’de işgücüne katılım kadınlarda yüzde 30,9, erkeklerde yüzde 68,2’dir.
- Türkiye Cumhuriyeti parlamentosunda kadın temsili yüzde 17,4’tür.

Why is it important?
LEAP believes women’s socio-economic empowerment is central to realizing women’s rights. Women’s economic empowerment boosts productivity increases economic diversification and income equality in addition to other positive development outcomes.
- In Turkey, 87,7 % of women completed at least one level of education, while the figure is 98,1 % for men.
- Poverty is still a determining factor in the dropout of children from primary education, and affects girls more negatively particularly in the Northeast Anatolia, East Anatolia and Southeast Anatolia regions. In 2019, the schooling rate of girls at the high school level was 70.8% in Central East Anatolia and 68.4% in Southeast Anatolia.
- 26,3 % of women in Turkey are employed in formal labor market, while the figure is 59,8 % for men.
- Labor force participation in Turkey is 30,9 % for women, while the figure is 68,2 % for men.
- Female representation in Republic of Turkey’s parliament is 17,4 %.

LEAP, kadınları nasıl destekliyor?
LEAP, Türkiye’deki dezavantajlı gençleri ve kadınları desteklemek için Ekonomik Büyüme ve Kalkınma’ya, özellikle de Sosyo-Ekonomik Güçlenme’ye dair kapsamlı projeler, programlar ve girişimler hayata geçirmektedir. LEAP’in tüm çalışmaları, kadınların ve gençlerin topluma ve ekonomiye tam, eşit ve güvenli katılımı yoluyla kapsayıcı ekonomik büyümeyi ve güçlenmeyi desteklemektedir. Bu amaçla LEAP, müreffeh geçim ve gelir kaynaklarına erişme, kendi kendine yeterliliklerini ve dayanıklılıklarını artırma yolculuklarında kadınları ve gençleri desteklemektedir.
İş Geliştirme ve Girişimcilik Programları
LEAP, iş fikri geliştirmek ve/veya iş fikrini hayata geçirmek amacına sahip kadınlar ve gençlere teknik destek sağlamaktadır. Ayrıca girişimcilik ve küçük ölçekli işletme eğitimleri, özel mentorluk programları, yasal danışmanlık hizmetleri ve gelir getirici faaliyetler organize etmektedir.
Geçim Kaynakları Programları
LEAP’in Geçim Kaynakları Programları, kendilerini ve ailelerini geçindirmek için arayışta olan gençlere ve kadınlara bütüncül bir model sunmaktadır. LEAP, gençlerin, kadınların ve gerektiğinde ailelerinin işgücü piyasasına uygun mesleki ve profesyonel nitelikler kazanarak geçim kaynaklarına erişimlerini artırmak için mesleki ve teknik eğitim programları uygulamaktadır. Bu programlar, farklı meslek ve geçim kaynağı alanlarını, üretim çeşitlerini ve hizmetlerini kapsar.

How does LEAP support women?
LEAP has been providing Economic Growth and Development and particularly Socio-Economic Empowerment interventions to support vulnerable young people and women in Turkey. LEAP´s interventions work across the triple nexus supporting inclusive economic growth and empowerment through the full, equal, and safe participation of women and young people in society and the economy in order to help them lead their own journey towards prosperous livelihoods and self-reliance.
Business Development and Entrepreneurship Programs
LEAP provides technical support to women and young people with the aim of improving or launching their own income-generating activities (IGA) and or establishing their own business. RET provides entrepreneurship and small business trainings, tailored mentorship, legal guidance, and income-generating activities (IGA).
Livelihoods Programs
LEAP´s Livelihood programs offer a holistic model of intervention to young people and women who are seeking to earn a living to support themselves and their families. LEAP provides technical and vocational programs to enable young people, women, and when relevant their families to transition to work by acquiring labor-market relevant vocational qualifications. Such programs cover education, trainings, and skills development relating to a wide range of occupational fields, production, services, and livelihoods.

Bütüncül Yaklaşım
LEAP, kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi ve sosyal uyumun sağlanması için kadınların kendi kendine yeterliliklerinin, dayanıklılıklarının ve özgüvenlerinin desteklenmesine yönelik bütünsel, çok yönlü bir yaklaşım benimsemiştir. LEAP’in faaliyetlerinin bu bütünsel yönü, bir kadının yaşamının farklı boyutlarını ele almasına olanak sağlamaktadır.
Bu nedenle, LEAP’in programları yalnızca belirli bir mesleki alanda verilen eğitimle ilgili değildir; aynı zamanda üreme sağlığı ve hakları, ruh sağlığı ve psikososyal destek, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili konulara da odaklanır. Programlar, gerektiğinde sağlık, eğitim, koruma alanlarındaki yasal hizmetlere erişim veya yönlendirme sağlar iken yararlanıcıların bu hizmetlerden kesintisiz faydalanabilmesini garanti altına alabilmek için bireyselleştirilmiş takip de gerçekleştirilir.

Holistic Approach
LEAP has a holistic multi-sectoral approach to the socio-economic empowerment, and social cohesion of vulnerable women to strengthen their resilience and their self-reliance. The holistic aspect of LEAP’s interventions has allowed it to address different dimensions of a woman’s life.
As such, LEAP’s programs are not only about training on the specific job/business-related skills but also focus on sexual and reproductive health and rights (SRHR), mental health and psychosocial support (MHPSS), and issues around gender-based violence (GBV), as well as child care issues. The programs also ensure access or referral to psychological and legal services when needed and ensure individualized follow-up to guarantee the continued engagement of concerned women.

En son yazılarımıza göz atın!
Check out the latest articles!
COPYRIGHT © 2022
Kalkınmada Lokal Eğitici Aktif Partnerlikler
