Youth Empowerment

Güçlendirme; bireylerin güçlü yönlerinin desteklenmesiyle topluma aktif katılımlarının sağlanması, kültürel çeşitliliğin kutlanması, güçlenme perspektifini yansıtan bir dil kullanımı yoluyla bireylerin kendi yaşamları üzerinde kontrol sahibi olmalarının bir yoludur. Bireyleri güçlendirmek, kendilerini ve çevrelerindeki şeyleri değiştirme gücüne sahip olduklarını keşfetmelerini sağlamaktır. Gençliğin güçlendirilmesi ise, çocukların ve gençlerin, hayatlarının kontrolünü kendi ellerine almaları ve kendi gelişim süreçleri çerçevesinde toplumun gelişimine katkıda bulunmaları için teşvik edildiği bir süreçtir.
LEAP’in gençliği güçlendirme girişimleri iki düzeyde ve kademeli bir süreç içerisinde geliştirilir:
- Gençlik çalışanlarının veya kolaylaştırıcıların seçilmesi ve eğitilmesi
- Onları bir dizi gençliği güçlendirme faaliyetlerine dahil etmek; çocukların ve gençlerin sosyal konularda farkındalıklarını artırmalarına, yaşam becerileri edinmelerine ve sosyal eylem projeleri tasarlamalarına, uygulamalarına ve değerlendirmelerine olanak tanımak.
Gençler; çocuklar, ergenler ve diğer gençler için kolaylaştırıcı veya mentor olarak sorumluluk almak konusunda desteklenirler. Kendi gruplarında aktif bir rol üstlenerek ve karar alma süreçlerine katılarak toplum hizmetine katılmak için gerekli tutum ve becerileri kazanmak üzere eğitilirler.

Empowerment is as a way people gain control over their lives through active participation, with an emphasis on strengths instead of weaknesses, an acknowledgment of cultural diversity, and the use of language that reflects the empowerment ideals. Empowering people, it is about making them discover that they have the power to change themselves and change things around them. Youth empowerment is a process where children and young people are encouraged to take in charge their lives and contribute, at their level, to the development of the community.
LEAP’s youth empowerment interventions are developed at two levels, and through a cascade process:
- Selecting and training youth facilitators or youth workers.
- Involving them in a series of youth empowerment activities allowing children and youth raise their awareness on social issues, acquire life skills and design, implement and evaluate social action projects in the community.
In other words, young people are selected and trained to serve as facilitators or peer mentors for children, adolescents, and other young people who in turn are trained to acquire the attitudes and skills to take on an active role in their groups, participate in decision-making and engage in community service.

Gençlerin Güçlenmesi için Temel Yaklaşımlar
Samimi ve Güvenli Alanların Oluşturulması ve Geliştirilmesi
LEAP’in kurduğu merkezler, gençlerin güvenlerini kazanmak için samimi ve güvenli alanlar olarak tasarlanmıştır. Bu ortamın yaratılmasında rekreasyonel aktivite ve psikososyal faaliyetlerin büyük bir etkisi olmuştur. Bu faaliyetler, yaşamın stresinden uzaklaşmalarını sağladıkları için gençler arasında popüler hâle gelmiş; gençler ve merkezler arasında olumlu ilişkiler geliştirerek bir aidiyet duygusu yaratmıştır.
Güvenli alan yaratmak adına toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek de son derece önemlidir. Bu sebeple hem erkek hem de kadın çalışanlar birlikte hareket etmektedir; tüm gençler, kız çocukları ve oğlan çocukları aynı faaliyetlere katılmaktadır.
Gençlerin Anlamlı Katılımı ve Aidiyet Oluşturma
Anlamlı katılım, gençlerin sadece faaliyetleri takip etmesinin ötesinde bir anlayışa sahiptir. Anlamlı katılım; beceri geliştirme, geliştirdiği beceride uzmanlaşma ve olumlu kimlik gelişimi için gerekli olan sürekli ve uzun vadeli katılıma karşılık gelmektedir. Merkezler, faaliyetleri planlarken gençleri dâhil etmek için her türlü çabayı sarf etmekte; gençlerin taleplerini ve ilgi alanlarını her aşamada göz önünde bulundurmaktadır. Ayrıca, gençlere, tüm faaliyetlere katılma ve grup içerisinde aktif roller alarak birey olarak kendilerini ifade etme fırsatı vermektedir.
Liderlik Fırsatları Sağlayarak Gençler ve Yetişkinler Arasında Adil Bir Güç Paylaşımını Teşvik Etmek
Güçlendirmenin diğer bir kilit bir unsuru da gençlerin liderlik ve karar alma becerilerini geliştirmelerine yönelik fırsatlar sağlamaktır. Bu doğrultuda, sosyal eylem projelerinde, liderlik pozisyonlarında yer alan gençler, bu projelerin hazırlık ve uygulama safhalarının tümünde aktif rol oynamaktadırlar. Örneğin, bir merkezde gençler atık geri dönüşümü ile ilgili bir proje yapmak istediklerinde ilgili personel bu konuda yalnızca rehberlik ve tavsiye sunar, planlamadan uygulamaya kadar projenin yürütülmesine ilişkin tüm kararlar ise gençler tarafından alınır.
Kişilerarası ve Sosyal Süreçler Üzerinde Eleştirel Düşünceye Katılımın Desteklenmesi ve Sosyal Uyumun Teşvik Edilmesi
Gençliğin güçlendirilmesi, eleştirel düşünmeyi de gerektirmektedir. Güçlendirme çalışmalarımız, gençlerin topluluklarındaki problemlere dair bilinçlenmelerini, topluluklarının içsel kaynaklarını ve güçlerini değerlendirmelerini ve bu yolla, problemlere dair çözüm odaklı aksiyonlar geliştirmelerini desteklemektedir. Merkezler, mülteci krizi sürecinde hem ev sahibi topluluk hem de geçici ve uluslararası koruma altındaki toplulukların karşılaştığı sorunları ve zorlukları, yine bu topluluklar ile birlikte tanımlamak için sosyal uyuma odaklanan bir dizi etkinlik ve eğitim modülü sunmuştur. Bu modüller, gençlerin sosyal sorunlar üzerinde düşünmelerini sağlamış ve farklı gruplar arasındaki önyargıları azaltmıştır.
Değişim için Gençlerin Toplumsal Süreçlere Katılımının Sağlanması, Bireysel Güçlenme ile Toplum Düzeyinde Güçlenmenin Bütünleştirilmesi
Gençlerin toplum içindeki sosyal süreçlere ve sosyal değişim yaratmaya katılımı, gençliğin güçlenmesi için esastır. Gençler; mevcut sorunların yapılarını, süreçlerini, sosyal değerlerini ve uygulamalarını irdelerken gerçek anlamda güçlenirler. Bu nedenle merkezler, gençlerin, ev sahibi topluluk ve geçici & uluslararası koruma altındaki toplulukların karşılaştığı zorluklara ve ihtiyaçlarına yönelik sosyal eylem projeleri geliştirmesine ve uygulamasına yardımcı olmuştur.

Key Approaches to Youth Empowerment
Establishing and Fostering a Welcoming and Safe Environment
Centers placed great emphasis on welcoming young people into secure environments to gain their trust. Recreational and psychosocial activities were instrumental in creating this welcoming and safe environment. Popular with young people as these activities allowed them to escape the stresses of life. They created a sense of belonging by fostering positive associations between young people and the Centre.
Promoting gender equality was also important to creating a safe environment. Staff members, both men, and women acted together, and all youth, both boys and girls, participated in the same activities.
Establishing Meaningful Youth Participation and Engagement
Meaningful participation goes beyond simply having youth follow center activities. Meaningful participation contributes to sustained and prolonged engagement, necessary for skill development and mastery, and positive youth identity development. Centers made every effort to involve young people when planning activities, actively discussing their wishes and interests. Youth also participated in implementing activities, allowing everyone the opportunity to play a positive role and take a visible place in the group.
Promoting Equitable Power-Sharing Between Youth and Adults by Providing Leadership Opportunities
A key element to empowerment is providing youth opportunities to develop critical leadership and decision-making skills. In the social action projects, young people occupied leadership positions and played active roles in preparation and implementation. For example, in one Centre, young people wanted to carry out a project on waste recycling. Staff provided guidance and advice, but decisions on carrying out the project from planning to implementation fell to the youth.
Promoting Social Cohesion by Encouraging Engagement in Critical Reflection on Interpersonal and Social Processes
Youth empowerment requires critical reflection. Empowerment involves increasing youths’ understanding of community problems/challenges, participation in assessment of community resources, and reflecting on challenging events to define, design, and propose subsequent corrective actions. The centers offered a series of activities and training modules focused on the issue of social cohesion to discover problems/challenges faced by both Turkish and Syrian communities in the context of the refugee crisis. Social cohesion modules enabled youth to reflect on these social problems and reduced prejudices between different groups.
Enabling Youth Participation in Social Processes to Effect Change, Integrating Individual and Community Level Empowerment
Youth participation within the community is essential to youth empowerment, including engagement in social processes and social change. Youth are truly empowered when addressing the structures, processes, social values, and practices of the issues at hand. Thus, Centers helped young people develop and implement social action projects addressing the identified challenges and needs faced by both Turkish and Syrian communities.
En son yazılarımıza göz atın!
Check out the latest articles!
COPYRIGHT © 2022
Kalkınmada Lokal Eğitici Aktif Partnerlikler
