LEAP’in Çevre Dostu ve Sürdürülebilir Faaliyetleri

Bugün 22 Nisan Dünya Günü. Çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla ilk olarak 1970 yılında kutlanmaya başlayan Dünya Günü, 2022 yılı teması “Gezegenimize Yatırım Yapın.” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda derneğimizin küresel iklim krizi, çevre kirliliği ve sürdürülebilirlik alanlarında yaptığı faaliyetlerden bahsetmek istiyoruz.

Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürüdürlebilir Kalkınma Hedefleri’nin 13.sü olan “İklim Eylemi“ kapsamında; iklim değişikliğiyle mücadele için acil eylemlerde bulunmak, iklim eylemlerini politikalara ve stratejilere entegre etmek için çalışıyoruz. İklim eylemlerini tüm programlarımıza dahil etmeyi, kuruluşumuzun ana prensiplerinden biri haline getirmeyi planlıyoruz. “Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Çorum’da Yerel Kadınların Sosyo-Ekonomik Güçlendirilmesi” isimli projemiz, iklim eylemleri konusunda kuruluşumuzun yaklaşımına dair verilebilecek mükemmel bir örnek olacaktır.

Kadınların Sosyo-Ekonomik Açıdan Güçlenmesi Programının başlangıcından bu yana, RET AlmanyaLEAP ve kadın katılımcılarımız arasındaki işbirliği ile karbon ayak izimizi azaltmaya ve üretim sürecinin her adımında sıfır atık felsefesini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Gezegen üzerindeki etkimizi en aza indirmeyi ve yeşil üretim yöntemlerini desteklemeyi amaçlıyoruz.

Projemiz kapsamında kurulan tüm mesleki atölyelerde iklim hedeflerine ulaşabilmek adına ortak ilkeleri paylaşmaktayız:

Güneş Panelleri ve Zanaatkârlık

Projemiz dâhilinde kurulan atölyeler geleneksel zanaatkârlığa değer vermekte; üretim yöntemlerimiz, elektrik ve yakıta bağlı endüstriyel makinelerle seri üretim yerine el işçiliği üzerine odaklanmaktadır. LEAP‘in bu doğrultuda attığı önemli adımlardan biri, Şanlıurfa’daki sebze meyve kurutma atölyesi için güneş enerjisiyle çalışan kurutma panellerinin tercih edilmesi olmuştur.

Şanlıurfa’da meyve ve sebzeler, birçok hane tarafından geleneksel olarak güneşte kurutulmaktadır. Ancak bu yöntem meyve ve sebzelerin doğrudan çeşitli kirleticilere (kirli hava, böcekler…vb.) maruz kalmasına sebep olmakta; bu nedenle hijyenik kurutma ve güvenli tüketimi garanti edememektedir. Ayrıca bu yöntem sadece yaz mevsimi ile sınırlı kalmaktadır. Bu da üretim kapasitesinde düşüşe yol açmaktadır. Bu nedenle, kurutulmuş sebze ve meyvelerin ticari olarak üretilmesinde çoğunlukla yüksek enerji kullanımı gerektiren endüstriyel kurutma makineleri kullanılmaktadır. LEAP olarak, atölyemizin üretim yöntemlerini çevreci hâle getirmek için Harran Üniversitesi Gıda Teknolojileri Bölümü ile bir araya gelerek basit, uygun maliyetli ve kullanımı kolay güneş enerjili bir kurutma makinesi tasarlanmasını sağladık. Basit tasarımıyla bu makine, mesleğini yeni öğrenen kadın katılımcılar için de erişilebilir ve kolay kullanılabilir oldu. Bu sayede, sebze ve meyveler hem tüm yıl boyunca hijyenik olarak kurutulabildi, hem de bu üretimde sadece güneş enerjisi kullanıldı.

Çevre Dostu Ambalaj ve Sıfır Atık Yaklaşımı

Atölyelerimiz, paketleme için minimum miktarda plastik ve/veya petrol bazlı malzeme kullanmaktadır. Bunun yerine; sürdürülebilir, biyo-çözünür ve çevre dostu ambalajlama seçenekleri tercih edilmektedir:

  • Mardin Doğal Sabun Atölyesi’nde üretilen sıvı hijyen ve kozmetik ürünleri için cam kavanozlar kullanılmaktadır. Bu sayede kullanımdan sonra cam kavanozlar müşteriler tarafından tekrar kullanılabilmektedir.
  • Ambalajlamada biyolojik olarak parçalanabilen ham kraft kâğıtlar ve kutular tercih edilmektedir.

LEAP atölyelerindeki kadınlara Ürün Geliştirme Eğitimleri de verilmektedir. Şanlıurfa Kuru Sebze-Meyve Atölyemizde düzenlenen bu eğitimlerden birinde LEAP çalışanları ve kadın katılımcılar, ürün ambalajlama için sıfır atık çözümlerini tartıştı. Kadınlar, ürünleri yeniden kullanılabilir pamuk iplikten yapılma torbalara yerleştirme fikrini ortaya attı ve ardından LEAP’in Mardin Atölyesi’ndeki tekstil ürünlerine ahşap baskı ve doğal boyama yapan kadınlarla bir araya gelinerek torbalar birlikte tasarlandı. Bu sayede “Leap Natural” markası, doğal malzemelerden üretilen poşetler ve sıfır atık üretim ve ambalajlama konusunda yaptığı çalışmalarla müşterilerinden olumlu geri dönüşler aldı.

Doğal Hammaddeler

Atölyelerin kadın zanaatkârları, doğal ve çevre dostu ürünler tasarlamakta ve geliştirmektedir. Leap Natural‘ın hiçbir ürününde kimyasal madde veya katkı maddesi bulunmamaktadır.

Örnek olarak, birçok kozmetik üründe, ölü derileri temizlemek ve kan dolaşımını artırmak için mikroplastik bulunmaktadır. Ancak bu mikroplastikler biyolojik olarak parçalanamamakta, sularımızı ve sudaki yaşamı tehdit etmektedir. Doğal Sabun Atölyesi’nin kadın zanaatkarları, Leap Natural‘ın hijyen ve kozmetik ürünlerinde mikroplastik kullanmak yerine, rafine edilmemiş tuz (yerel Mucur Kadın Kooperatifi’nden temin edilmektedir), lavanta tomurcukları veya organik kömür tozu gibi eşit derecede etkili olan doğal alternatifleri tercih etmektedirler.

Bir diğer örnek ise Doğal Oyuncak Bebek Yapımı Atölyesinin kadın zanaatkarları, oyuncak bebeklerin dolgularında suni elyaf kullanmak yerine %100 doğal, yerel kaynaklı yün dolgular kullanmaktadır. Bu da oyuncak bebekleri, çocuklar için daha sağlıklı ve hipoalerjenik bir seçenek haline getirmektedir.

Yerli Ürünlerle Yerli Üretim

Özellikle tarım kimyasalı veya zirai ilaçların kullanılmadığı meyve ve sebzelere ve yerel kaynaklı hammaddelere ulaşmak için yerel çiftçiler, kadın çiftçiler, küçük ölçekli aile çiftlikleri/işletmelerinin bulunduğu bir harita çıkardık ve üreticilerle tanışmaya başladık. Hammaddeleri toptancı hallerinden tedarik etmek yerine, yerel bir tedarik süreci yürütmek için yerel çiftçilere doğrudan ulaşmayı tercih ettik. Bu şekilde, yerel ekonomiyi ve küçük işletmeleri (kadınların önderliğindeki işletmeler dâhil) destekliyor ve tedarik zinciri içindeki ulaşım mesafesini en aza indirerek karbon ayak izimizi azaltmış oluyoruz. Sebze ve meyveleri doğrudan yereldeki köylerden ve çiftçilerden temin ediyor; düşük maliyetli, doğal ve organik gübre desteği ile çiftçilere ve kadın çiftçilere de destek oluyoruz.

Sorumlu ve Etik Tüketim Alışkanlıkları Konusunda Bilinçlendirme

LEAP olarak, sosyal medya aracılığıyla takipçilerimizi ve müşterilerimizi ürünlerin ham maddesi, üretilen her ürünün arkasındaki kadın emeği, çevre dostu üretim teknikleri ve yöntemleri hakkında gönderiler paylaşarak ürünlerin yaşam döngüsü hakkında düşünmeye teşvik ediyoruz. Gıda israfı başta olmak üzere israfı azaltmanın önemi konusunda müşterilerimizi ve takipçilerimizi bilinçlendiriyor; insanları yerel ve küçük işletmelerin ürettiği yerel ürünleri satın almaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz.

Ayrıca piyasada kullanılan zararlı içerikler hakkında farkındalık yaratıyor; alternatif doğal içerikler hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz.

Yeşil Bir Gelecek için İşbirliği

LEAP Derneği ve Leap Natural, iklimle ilgili girişimleri hayata geçirebilmek için özel ve kamu sektörleri de dâhil olmak üzere farklı aktörlerle işbirliği yapmaktadır.

LEAP‘in Espressolab ile yaptığı işbirliği, bir kadın kooperatifi ve özel sektör şirketi arasındaki ortak iklim eyleminin başarılı bir örneğidir. Espressolab, Türkiye’de ve dünyada 65’ten fazla mağazası bulunan küresel bir kahve dükkânı zinciridir. Mardin Doğal Sabun Atölyemizin kadın zanaatkârları, işbirliğimiz sayesinde Espressolab’da üretilen kahvelerin telvelerini sabun yapımında kullanmaktadır. Ayrıca Espressolab’da kullanılan kahvelerin çuvallarını, özel olarak tasarlanmış torbalara dönüştürmektedir. Espressolab’ın kahve dükkânlarında da atölyelerde üretilen sabun ve torbalar satılmaktadır. Bu ortaklık, zanaatkâr kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesine ve sürdürülebilir gelir elde etmesine katkıda bulunmaktadır. LEAP Derneği ve Leap Natural markası olarak, atık malzemeleri geri dönüşüm ve ileri dönüşüm teknikleri kullanarak çöpe atmıyor, sıfır atık yaklaşımını benimsiyor ve müşterilerimizi döngüsel ekonomiyi ve sıfır atık yaklaşımını keşfetmeye davet ediyoruz.

LEAP, sıfır atık uygulamalarını Diversey ile işbirliği yaparak daha da ileri götürdü. Diversey, Türkiye’de şubesi bulunan, temizlik ve hijyen ürünleri tedarik eden, konaklama ve sağlık gibi farklı sektörlerdeki müşterilere hizmet veren global bir şirkettir. LEAP ve Diversey ileri dönüşüm ortaklığı ile Mardin Ahşap Baskı ve Doğal Boyama Atölyesi kadın zanaatkarları, Hilton ve Marriott Hotels’den havlu, çarşaf gibi kullanım hatalarından dolayı atılan tekstil ürünlerini geri dönüşüme tabi tutarak yeni tasarım ürünler üretmiştir. Bu ürünler aynı otellerde tekrardan satışa sunulmuştur.


LEAP’s Eco-Friendly and Sustainable Interventions

  • Glass jars for liquid hygiene & cosmetic products produced in Mardin Natural Soap Workshop. After usage, glass jars can be upcycled by the customers. 
  • Biodegradable raw craft papers and boxes
En son yazılarımıza göz atın!
Check out the latest articles!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: