Sınırlı Türkçe dil yeterliliği, başta Türkiye’de yaşayan Suriyeliler olmak üzere mültecilerin gelir getirici fırsatlara erişimini, sahip oldukları haklardan faydalanmalarını, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaç duyulan kamu hizmetlerine erişimini engellemektedir. Bu engel, mülteci kadınların sosyal hayata adapte olmalarını kısıtlamaktadır. Dil engelinin üstesinden gelinmesi, Türkiye’deki mültecilerin toplumsal hayata entegrasyonunu ve bunun yanında gerekli hizmetlere ve ekonomik fırsatlara erişilebilmelerini sağlamanın anahtarıdır.

RET‘in LEAP Türkiye ile ortaklaşa yürüttüğü “Sosyal Uyum Aracı Olarak Türkçe ve İngilizce Dil Öğrenme Programı” projesi kapsamında açılan dil sınıflarında uyguladığı, dil öğretimine farklı bir bakış açısı getiren metodolojisi ile gündelik hayata adaptasyonu kolaylaştırırken ev sahibi ve mülteci topluluklar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, güven, değer paylaşımı ve sosyal bütünleşme sağlayarak sosyal uyumu artırmayı hedefliyor.


2022 yılı itibariyle RET, proje kapsamında Ankara, Şanlıurfa, Mardin ve Samsun’da toplamda 1052 kişiye ulaşmış; Türkçe kursları aracılığıyla 455 mülteciye; İngilizce kurslarıyla ise 102 mülteci ve 495 ev sahibi topluluk üyesine dil eğitimi sağlamıştır.

Bridging the Language Barrier in Turkiye
The limited Turkish language proficiency impedes refugees, especially Syrians, from accessing income-generating opportunities, understanding their rights, and accessing much-needed public services such as education and health. This barrier limits refugee women’s access to social life integration. Bridging the language barrier is key to ensuring refugee integration and inclusion, more importantly, accessibility to services and economic opportunities.

RET‘s project, “Turkish and English Language Learning Program as a Social Cohesion Tool”, in partnership with LEAP Turkiye, aims to enhance social cohesion by facilitating communication between the host and refugee communities, establishing trust, values sharing, and social integration through language classes.


In 2022, RET has reached 1052 beneficiaries, 455 refugees with Turkish classes and 102 refugees and 495 host community members with English Classes in multiple locations Ankara, Şanlıurfa, Mardin, and Samsun.

One thought on “Sosyal Uyum Aracı Olarak RET’in Dil Öğrenme Programı”