Kayseri’de yaşayan yerel ve mülteci topluluklarının dayanıklılıklarını artırmayı amaçlayan “Suriyeli Olmayan Mülteciler ve Savunmasız Ev Sahibi Topluluklar Arasında Dayanıklılığı Artırmak için Çok Sektörlü Yaklaşım Projesi” ile RET, mültecilerin sosyal hayata uyumunu ve adaptasyonunu desteklemek amacıyla interaktif Türkçe dil eğitimleri programları düzenlemektedir.

Türkiye’deki her mültecinin birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı vardır. Ancak kimi zaman tercümanlık hizmetlerine erişilememesi ve mültecilerin gündelik Türkçe konuşma dilindeki eksiklikler, verimli sağlık hizmetine erişmeye çalışan birçok mülteciyi zor durumda bırakmaktadır. Bu sebeple Türkiye’de yaşayan mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlamaları için temel düzeyde Türkçe bilmeleri çok önemlidir.

RET, Kayseri Benim Hayatım Toplum Merkezi’nde düzenlediği Türkçe sınıflarında uyguladığı interaktif öğretim teknikleri ile sağlık hizmetlerine erişim modülü uygulamaktadır. Yararlanıcılar eğitim boyunca sağlık ve sağlıkla ilgili terminolojiyi kullanarak pratikler yapmakta ve Türkçe dil becerilerini geliştirmektedir. Doktor, eczacı, hemşire ve hasta rollerine bürünerek Türkiye’deki sağlık kuruluşlarında kullanılmak üzere en çok ihtiyaç duyulan Türkçe kelime ve cümle kalıplarını öğrenerek yaşamlarını kolaylaştırabilmektedir.

Bridging the Language Gap in Healthcare
The project “Multi-sectoral Approach for Fostering Resilience among Non-Syrian Refugee and Vulnerable Host Communities” aims at increasing the resilience of beneficiaries in Kayseri. RET has supported refugees through Turkish Language Courses to promote their integration into social life.

Every refugee in Turkiye has the right to receive free access to primary, secondary, and tertiary health care. However, language can be a significant barrier to many patients trying to access and receive quality primary health care. Translation services remain inadequate in most situations. It is crucial for refugees living in Turkiye to speak a basic level of Turkish to be able to communicate when they are attending a pharmacy and or a hospital.

RET organized a new interactive session under the healthcare theme to teach the Turkish language. During the session, the beneficiaries practiced and developed their Turkish language skills using terminology related to health and healthcare. They role-played as physicians, pharmacists, nurses, and patients. They learned the mostly needed Turkish words and sentences to be used in hospitals, clinics, and pharmacies in Turkiye.
