Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği‘ye göre Türkiye, geçici ve uluslararası koruma altındaki 4 milyondan fazla mülteci ve sığınmacıyla dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Ülkede 3,7 milyon Suriyelinin geçici koruma altında olduğu ve 327.418 Iraklı ve Afgan mülteci ve sığınmacının uluslararası koruma altında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’deki Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı 3RP‘ye göre, mülteci hanelerin hanelerin yüzde 71’i nitelikli veya güvenilir işlere erişemezken, ev sahibi toplumdaki istihdam durumunun da -özellikle gençler arasında- zorlayıcı olduğu gözlenmiştir.

2022 yılı itibariyle RET, Türkiye’deki projeleri kapsamında LEAP Türkiye (Yerel Sivil Toplum Kuruluşu) ortaklığında Ankara, Çorum, Kayseri, Kilis, Mardin, Samsun ve Şanlıurfa illerinde projeler yürüterek mültecileri ve ev sahibi toplulukları eğitim, koruma, sosyal uyum, gençlerin güçlenmesi, geçim kaynakları ve kadınların sosyo-ekonomik açıdan güçlenmesi programları ile desteklemektedir.
RET’in Türkiye’deki “Sosyal Uyum Aracı Olarak Türkçe ve İngilizce Dil Öğrenme Programı” Projesi, Türkçe ve İngilizce dil sınıfları aracılığıyla ev sahibi ve mülteci topluluklar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, güven, değer paylaşımı ve sosyal bütünleşme sağlayarak sosyal uyumu artırmayı amaçlamaktadır. 2022’de proje kapsamında, Ankara, Şanlıurfa, Mardin ve Samsun’da birden fazla lokasyonda Türkçe kurslarıyla 455 mülteciye; İngilizce kurslarıyla ise 102 mülteci ve 495 ev sahibi topluluk üyesine ulaşıldı.


İlgili gönderiye göz atın
RET’in “Suriyeli Olmayan Mülteciler ve Savunmasız Ev Sahibi Topluluklar Arasında Dayanıklılığı Artırmak için Çok Sektörlü Yaklaşım Projesi” Projesi, günümüze kadar Kayseri’deki ev sahibi ve mülteci topluluklardan 4800’den fazla kadın ve erkeğe ulaştı. Ev sahibi ve mülteci topluluklardan 2100’den fazla yararlanıcıya sosyal uyum eğitimi verdi. Ayrıca RET, Kayseri’deki mültecileri Türkçe dil becerileri ile desteklemek için hızlı bir dil programı uygulamaktadır. Proje kapsamında bugüne kadar 150 sığınmacıya Türkçe Dil Kursu verildi.
Ayrıca Kayseri’de, mülteci ve ev sahibi topluluklardan 1350’den fazla kişiye ve cinsel sağlık ve üreme sağlığına ilişkin bilgilendirme oturumları; 970’den fazla kişiye de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık artırma eğitimleri sağlandı.


İlgili gönderiye göz atın
RET International ve LEAP Türkiye partnerliğinde desteklenen ve “LEAP Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” tarafından geliştirilip yürütülmekte olan “Bir Mutfak Hikayesi” projesi, Mardin bölgesindeki kadın ve gençlerin mesleki becerilerini geliştirmeyi, bu sayede istihdam edilebilirliklerini artırmayı ve de bunu yaparken girişimcilik kültürünü teşvik etmeyi; eşitlik ve fırsatlara erişimi sağlamayı hedeflemektedir.

İlgili gönderiye göz atın
An Overview of RET’s Activities in Turkiye in 2022
According to UNHCR, Türkiye hosts the world’s largest refugee population, with just over 4 million refugees and asylum-seekers under temporary and international protection. It is estimated that 3.7 million Syrians are under temporary protection, and 327,418 Iraqi and Afghani refugees and asylum-seekers are under international protection in Turkiye. According to the Regional Refugee and Resilience Plan 3RP in Turkiye, 71 percent of refugee households are unable to access skilled or reliable work. At the same time, the employment situation within the host community is also challenging, especially among youth.

In 2022, RET has been working in Ankara, Çorum, Kayseri, Kilis, Mardin, Samsun, and Şanlıurfa provinces within the scope of its projects in Turkiye, in partnership with LEAP Turkiye (LNGO), targeting the refugees and host communities with education, protection, social cohesion, youth empowerment, livelihoods, and women’s socio-economic empowerment programs.
RET’s Project, “Turkish and English Language Learning Program as a Social Cohesion Tool,” aims to enhance Social Cohesion by facilitating communication between the host and refugee communities, establishing trust, values sharing, and social integration through language classes. In 2022, RET has reached 1052 beneficiaries, 455 refugees with Turkish classes and 102 refugees and 495 host community members with English Classes in multiple locations Ankara, Şanlıurfa, Mardin, and Samsun.


Check out the related post
RET’s Project, “Multi-sectoral Approach for Fostering Resilience among Non-Syrian Refugee and Vulnerable Host Communities” has reached more than 4800 women men from the host and refugee communities in Kayseri to date. Moreover, RET delivered Social Cohesion training to more than 2100 beneficiaries from the host and refugee communities living in Kayseri. RET has implemented a quick language program to support refugees in Kayseri with Turkish language skills. So far, 150 refugees have completed Turkish Language Courses through the project.
Finally, RET raised awareness of gender-based violence, reaching more than 970 people from the refugee and host communities and more than 1350 through information dissemination sessions on sexual and reproductive health.


Check out the related post
The “A Kitchen Story” project led by the “Leap Women’s Entrepreneurship, Production and Management Co-operative” and endorsed by RET and LEAP Turkiye aims to strengthen and grow the professional skills of women and young people and increase their employability while promoting an entrepreneurial culture and ensuring equality and access to opportunities.
